1,5 meter-samenleving kans voor prikkelarm aanbod?
We lezen het steeds vaker: plannen voor de 1,5 meter-samenleving. Hoe kunnen we straks een theater, concert of museum bezoeken en daarbij 1,5 meter afstand houden van elkaar?
Vorige week (17 april) publiceerde NOS al een artikel dat de contouren van deze samenleving schetst. De bioscoopbranche heeft bijvoorbeeld plannen om open te gaan zodra de overheid dit toestaat en daarbij 70 tot 75% minder bezoekers toe te laten. En laat hier nu kansen ontstaan voor prikkelarme activiteiten. De grootste drempel voor culturele organisaties bij prikkelarm aanbod is dat ze hun aanbod voor een kleine groep openstellen en mogelijk meer kosten maken dan het oplevert. Als de drijfveer om zoveel mogelijk omzet te behalen wegvalt, en het belangrijker wordt om toegang tot kunst en cultuur te realiseren, dan is de stap naar een prikkelarme openstelling nog maar klein.
De maximale bezoekersaantallen door de 1,5 meter-richtlijn zorgt voor een reductie van de belangrijkste prikkels: drukke ruimtes , geluidsprikkels als gevolg van de mensenmassa en de geluiden en geuren van de horeca. En de rij bij de garderobe? Die is er niet meer, want je jas past op de lege stoel naast je. Nu deze prikkels automatisch wegvallen, is het verminderen van de overige prikkels en de inrichting van een extra prikkelarme ruimte een kleinigheid.
Stichting Onbeperkt Genieten roept de cultuursector op, om in deze overgangstijd naar de 1,5 meter-samenleving ook rekening te houden met de prikkelgevoelige bezoeker. Want alle online initiatieven om een museum vanuit je huiskamer te bezoeken of een live concert via Facebook te luisteren zijn prachtig en waardevol, maar je vervangt er niet de echte beleving mee. De ervaring om kunst en cultuur van dichtbij mee te maken, zien, horen en voelen. En dat was voor veel mensen voor de crisis ook al niet mogelijk. Laten we er samen voor zorgen dat dit straks, in de 1,5 meter-samenleving, wel mogelijk is.
