Symposium: prikkelarm museumaanbod
Prikkelarm museumbezoek, saai? Zeker niet!
Een prikkelarm museumbezoek kan juist bijzonder prikkelend zijn, alleen dan net op een andere manier.
Op dinsdag 21 juni organiseren we in samenwerking met Museum van de Geest een symposium waar de uitdagingen en mogelijkheden van prikkelarm museumaanbod belicht worden. Met bijdragen van Museum van de Geest, Rijksmuseum en Drents Museum.

Inspiratie voor museumprofessionals
Het programma is speciaal ingericht voor musea en museumprofessionals die aan de slag willen met prikkelarme programmering.
Aan bod komen de mogelijkheden die musea hebben in het realiseren van prikkelarm aanbod, de implicaties op beleidsniveau, het prikkelarm verzorgen van rondleidingen en good practices. Ook lanceren we de subsidie die De Hersenstichting beschikbaar stelt voor culturele organisaties om aan de slag te gaan met prikkelarm aanbod.
Museum van de Geest is voorafgaand aan het symposium prikkelarm te bezoeken. Zo kun je direct ervaren hoe een prikkelarm bezoek is. Na afloop van het symposium is de gelegenheid om na te praten.
Presentatie door Margôt Ros, ambassadeur van Onbeperkt Genieten.
Programma
11.30 – 14.00 uur | Prikkelarm bezoek Museum van de Geest |
14.00 uur | Aanvang symposium |
16.00 uur | Napraten tijdens de borrel |
Sprekers
- Roy Sjoers, projectcoördinator D&I Museum van de Geest
- Iris van Heesch, directeur van Stichting Onbeperkt Genieten
- Michelle Heemeijer, Rijksmuseum
- Albert Kool, Drents Museum
Tickets reserveren
Deelname aan het symposium en museum is gratis, maar reseveren wel verplicht.
Praktische informatie
Locatie: Museum van de Geest
Schotersingel 2, Haarlem.

Dit symposium is mogelijk gemaakt door:




Bezoekers prikkelarm museumbezoek
In Nederland leven ruim 300.000 volwassen met autisme en meer dan 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor deze groep is een museumbezoek niet vanzelfsprekend. En dit geldt ook voor mensen met chronische vermoeidheid, reuma, astma, ptss en andere aandoeningen.
“In totaal heeft 35% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate last van de vele prikkels in onze samenleving.”
Voor wie hinder ervaart door de prikkels van drukte, geluiden, verlichting en andere zintuiglijke waarnemingen maakt een prikkelarm museumbezoek het verschil. Zodat zij zonder problemen kunnen genieten van de tentoonstellingen, installaties en activiteiten.