Symposium: prikkelarm cultuuraanbod
Prikkelarm cultuurbezoek, saai? Zeker niet!
Een prikkelarm cultuurbezoek kan juist bijzonder prikkelend zijn, alleen dan net op een andere manier.
Op woensdag 21 juni organiseren we in samenwerking met het Drents Museum een symposium waar cultuurprofessionals meer leren over de mogelijkheden en uitdagingen rondom prikkelarme programmering.

Inspiratie voor cultuurprofessionals
Vind jij het belangrijk dat cultuur toegankelijk is voor iedereen? Kom op 21 juni naar Assen en laat je inspireren!
Het programma is speciaal ingericht voor cultuurprofessionals, iedereen die werkzaam is bij musea, theaters, podia en andere culturele instellingen, die aan de slag willen met prikkelarme programmering.
De tentoonstelling ‘Menyala – de buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe’ is aansluitend aan het symposium te bezoeken en is er de gelegenheid om na te praten.
Sprekers
Ellen ter Hofstede, hoofd Publiek bij Drents Museum
Publieksprogramma’s voor bijzondere doelgroepen: wat is het strategisch beleid van Drents Museum met betrekking tot de programma’s op maat en specifiek het prikkelarme aanbod. Wat zijn de financiele afwegingen bij een programma dat vrijwel altijd meer kost dan het oplevert?
Glenneth Sarkam, kwartiermaker diversiteit en inclusie bij Het Natuurhistorisch
Een prikkelarm bezoek aan een wetenschapsmuseum: Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam ging afgelopen jaar als eerste wetenschapsmuseum aan de slag met een prikkelarm cultuurbezoek. Wat is het verschil tussen een wetenschapsmuseum en een kunstmuseum bij het realiseren van een prikkelarm museumbezoek? Hoe hebben zij de samenwerking met onze stichting ervaren en waar liepen ze tegenaan bij het realiseren van de prikkelarme openstellingen?
Zoe Reddy, educatie en outreach coördinator
Zoe neemt je mee in het proces van de afgelopen drie jaar waarin Rewire bij hun jaarlijkse festival een prikkelarm concert hebben geprogrammeerd. Tijdens de derde editie in april 2023 was het concert zelfs een speciaal gecomponeerd muziekstuk, specifiek voor prikkelgevoelig publiek. Een prachtige ontwikkeling om muziek te maken waarbij vooraf al rekening wordt gehouden met een neurodivers publiek. Wat komt daarbij kijken en wat betekent dit voor een artiest?
Job Greuter, muziektheater-maker en -performer
In 2022 maakt hij – i.s.m. Peggy Loch, Roman Brasser & IMMIX Vocal Ensemble – de prikkelarme muziektheatervoorstelling METAMOORFOSE. De gehele voorstelling werd op deze doelgroep toegespitst, niet alleen in vorm maar ook qua inhoud: de tekst belichte de thematiek van het omgaan met een ongrijpbare verandering, en de muziek klonk niet luider dan 65 dB.
Tijdens het symposium komt Job vertellen over de reacties vanuit de doelgroep op zijn prikkelarme voorstelling METAMOORFOSE. Hij belicht op welke manieren prikkelarme cultuur kan bijdragen aan het welzijn van deze doelgroep, en hoe het een directe invloed kan hebben voor iemands mentale én fysieke gezondheid.
Overige sprekers:
- Annemiek Lely als dagvoorzitter
- Iris van Heesch, directeur Stichting Onbeperkt Genieten
- Chris Boetje, lees’juf’ voor leerlingen van groep 3 & 4 (vrijwilligerswerk) en imker. 7 jaar geleden liep ze niet-aangeboren hersenletsel op na een auto-ongeluk. Daarvoor was ze werkzaam als social worker. Chris is bezoeker van onze prikkelarme cultuuractiviteiten en Annemiek gaat met haar in gesprek over het belang van prikkelarm cultuuraanbod.
Programma
12.30 – 13.00 uur | Ontvangst |
13.00 uur | Aanvang symposium |
16.00 uur | Napraten tijdens de borrel en bezoek tentoonstelling |
Let op: het symposium is niet prikkelarm.
Tickets reserveren
Early bird tickets: niet meer verkrijgbaar.
Reguliere tickets € 19,50 excl. btw




Dit symposium wordt mogelijk gemaakt door:

