Prikkelarm (film)theaterbezoek
Met de Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen zijn we in 2017 een pilot gestart om een prikkelarm theaterbezoek te realiseren. Net als bij het prikkelarme museumbezoek zijn er verschillende vormen van prikkelarm theaterbezoek. Dat hangt af van de mogelijkheden van een theater: een theater dat met vrijwilligers werkt kan bijvoorbeeld begeleiding van bezoekers aanbieden. Of bij een klein theater met weinig bezoekers zijn andere faciliteiten nodig dan bij een uitverkochte voorstelling van een grote Schouwburg.
Met o.a. Het Nationaal Theater in Den Haag werken we samen om meer prikkelarm theateraanbod te realiseren.

Het Nationale Theater heeft voor het programmeren van een prikkelarme voorstelling Iris van Heesch, Stichting Onbeperkt Genieten, gevraagd voor advies. Het advies van Iris is secuur en gronding: Ze heeft zowel ons al theater, als de maker begeleidt in de stappen die ondernomen konden worden in het toegankelijker maken van de voorstelling. Naast uitgebreid advies over aanpassingen die gedaan konden worden heeft Iris ons personeel ook van een training voorzien. De training leert via de weg van bewustwording na te denken over gedrag en omgeving en deze verworvenheden kunnen daarna erg concreet toegepast worden. Dat maakt dat de training als erg waardevol is ervaren.
Concreet bieden wij
- De basistraining Prikkelarm & Cultuur voor medewerkers, rondleiders, gastheren- en vrouwen, vrijwilligers en andere betrokkenen. Een interactieve sessie over bewustwording, communicatie, toegankelijkheid en praktische oplossingen.
- Advies en begeleiding op maat; een adviseur gaat samen met jou in het (film)theater kijken welke prikkels gereduceerd kunnen worden aan de hand van de checklist.
- Inhoudelijk advies voor theatervoorstellingen in samenwerking met de makers.
- Ondersteuning en advies bij de praktische organisatie van het prikkelarme museumbezoek: planning, inschrijving, draaiboek, de juiste randvoorwaarden, communicatie via de website.
- Advies en begeleiding t.a.v. de werving, selectie en training van medewerkers en vrijwilligers.
- Prikkelarm aanbod wordt onder de aandacht gebracht op onze website en sociale media voor meer bekendheid onder de doelgroep.
- Ondersteuning bij het opzetten van een evaluatie voor bezoekers en een eventueel aandenken.
- Prikkelarm & Cultuur – Dé praktische gids voor culturele instellingen.

Gratis adviesgesprek
Wil je aan de slag met een prikkelarm bezoek aan jouw (film)theater? Maar weet je niet waar je kan beginnen? Maak dan nu een afspraak voor gratis advies!
Voor wie is een prikkelarm (film)theaterbezoek?
In Nederland zijn ruim 300.000 volwassen met autisme en meer dan 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor hen is een bezoek aan een het theater niet vanzelfsprekend. En dit geldt ook voor mensen met chronische vermoeidheid, fibromyalgie, lyme, reuma, artrose, multiple sclerose, chronische pijn, sarcoïdose, dystrofie, kanker, astma, Crohn, spierziekten, ptss en meer. Meer dan zes miljoen mensen ondervinden in meer of mindere mate last van de vele prikkels die onze samenleving op ze af stuurt. Dan hebben we het over 35% van de Nederlandse bevolking.
Niet voor iedereen is de overprikkeling zo sterk dat het in het dagelijks leven en bij een bezoek aan het (film)theater drempels oplevert. Voor wie wél hinder ondervindt aan de overdaad aan prikkels door drukte, geluiden en andere zintuiglijke waarnemingen is een prikkelarm theaterbezoek van wezenlijk belang van het prachtige aanbod van de Nderlandse (film)theaters te genieten.

Deze organisaties gingen je voor:



