RECENSIES


Karlijn van der Wijk, Rembrandthuis

Met veel plezier heb ik de workshop van Iris gevolgd. Niet alleen is Iris enthousiast en vertelt ze met passie over haar vaak, ze weet ook ontzettend veel nieuwe informatie te verpakken in behapbare stukken. Ik heb ontzettend veel geleerd, weet nu goed hoe prikkelgevoeligheid werkt en ben mij ervan bewust dat er veel meer prikkelarme bezoeken aan musea en andere culturele instellingen aangeboden moet worden. Er was veel ruimte voor vragen, we kregen de mogelijkheid met elkaar naar oplossingen te zoeken en ik ben naar huis gegaan met veel ideeën en plannen.

Eric Rijnders, Janivo Stichting

Onbeperkt Genieten: een unieke sociale onderneming van een unieke sociale onderneemster. De Janivo Stichting steunt Onbeperkt Genieten al sinds 2017 bij het realiseren van meer prikkelarm cultuuraanbod. Gedreven, professioneel, innovatief. Elke steun van harte waard!

Bron: MAEX

Carlien Lammers, Stedelijk Museum

Stichting Onbeperkt genieten, is een fijne sparringspartner om kritische te kijken naar de toegankelijkheid van een organisatie. Voor culturele instellingen ligt er een uitdaging om de multizintuigeijke prikkels die zich in de publieke ruimte bevinden in kaart te brengen. De stichting heeft veel kennis over prikkelarme voorwaarden en weet goed hoe je deze voorwaardenkunt vertalen naar de praktijk. Deze kennis helpt ons om bewustere keuzes te maken, rondom prikkelarm cultureel bezoek.

Bron: MAEX

Esther Duller, Bart de Graaff Foundation

Stichting Onbeperkt Genieten is wat ons betreft onmisbaar geworden in de samenleving. Wij kwamen met Iris in contact toen zij zich aanmeldde om Bikkel te worden bij de Bart de Graaff Foundation; wij helpen jongeren die een eigen bedrijf willen starten bij het zoeken naar startkapitaal en coaching. We waren meteen enthousiast over haar toenmalige plan, een stichting te starten die evenementen organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking. Daar wordt nog steeds te weinig aan gedacht in Nederland, dus als we zien wat zij al heeft weten te bereiken, zijn we echt super trots op haar. Gelukkig wordt er steeds meer gekeken naar toegankelijkheid voor de mindervaliden onder ons; drempels gaan weg, entree’s worden verbreed en er zijn liften en invaliden-toiletten. Stichting Onbeperkt Genieten gaat nog een stapje verder: zij zet zich in voor mensen met een lage tolerantie voor prikkels en roepen culturele instanties op om niet aan inclusiviteit te doen, maar het te zijn. Daarin heeft deze prachtige, jonge stichting inmiddels echt al stappen weten te zetten. Zij helpen Culturele instanties op het gebied van inclusiviteit en vertellen hen hoe ze dat het beste kunnen bewerkstelligen. We hopen dan ook dat zij -met de nodige steun- uiteindelijk heel Nederland weet te overtuigen van het feit dat cultuur en de beleving van cultuur belangrijk is, voor iedereen en dus toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen. Zet ‘m op!

Bron: MAEX

Lily van Engen, Cultuur Oost

Stichting Onbeperkt Genieten laat zien dat we nog veel onzichtbare en onbedoelde drempels opwerpen waardoor beleving van kunst en cultuur niet voor iedereen mogelijk is. Onbeperkt Genieten is dan ook wat ik iedereen toe wens en waar ik samen met Iris hard aan werk om dat mogelijk te maken.
Ik heb Iris leren kennen toen ze een workshop gaf over Prikkelarm Programmeren. Een echte eye opener!! Ze raakte bij alle deelnemers in de workshop aan een gevoelige snaar als het gaat over onbewuste uitsluiting en regelmatig zei iemand: “dat ik me dat niet eerder gerealiseerd heb!” en “hoe kan ik dat niet gezien en geweten hebben?”. Iris gaf een goede onderbouwing van haar verhaal met degelijk cijfermateriaal.
De vervolgstap is dat we met Iris een traject ingaan om daadwerkelijk aan de slag te gaan met haar adviezen, tips & tricks. Geweldig dat de Stichting Onbeperkt Genieten niet alleen een mooi verhaal heeft op haar website, maar je ook ondersteunt in de praktijk. Daarmee kun je als organisatie meteen aan de slag!

Bron: MAEX