Wat we doen


Stichting Onbeperkt Genieten staat voor inclusie in de cultuursector, specifiek voor mensen met lage tolerantie voor prikkels en onzichtbare beperkingen. Wij roepen culturele instellingen op om niet ‘aan inclusiviteit te doen’, maar inclusief te zijn! Ga voorbij aan bezoekersaantallen en zorg dat iedereen zich welkom voelt. Als stichting stimuleren en realiseren we meer prikkelarme mogelijkheden in de cultuursector door actief samen te werken met musea, theaters, podia en filmtheaters. We bieden een training op maat, expertise en begeleiding. Daarnaast hebben we vrijwilligers die ingezet kunnen worden voor de begeleiding en ondersteuning.

Wij bouwen aan een netwerk van culturele instellingen, programmeurs, theatermakers, muzikanten, sociale organisaties en de zorgsector. Naast de realisatie van meer prikkelarme mogelijkheden in de reguliere programma’s van theaters, musea en concertlocaties organiseren we ook (aangepaste) prikkelarme activiteiten. Dit doen we altijd in samenwerking met een culturele partner.

Op onze website verzamelen we het prikkelarme aanbod in de cultuursector en plaatsen dit in onze agenda. Zo is in een oogopslag te zien potentieel bezoekers naar toe kunnen voor een prikkelarm museumbezoek, theaterbeleving of concert.

Hoe doen we dat?


  • We geven trainingen voor culturele instellingen, beleidsmedewerkers, educatie- en toegankelijkheidsmedewerkers.
  • We maken een adviesrapport op maat, zodat culturele instellingen structureel en zelfstandig prikkelarm aanbod kunnen uitvoeren.
  • Indien nodig kunnen we getrainde vrijwilligers ter ondersteuning meenemen naar een prikkelarme activiteit.
  • In de zomer van 2019 publiceren we de praktische gids Prikkelarm & Cultuur waarmee culturele instellingen zelf aan de slag kunnen.
  • Op onze agenda zijn alle prikkelarme activiteiten in de cultuursector te vinden.
  • We organiseren prikkelarme cultuuruitstapjes op maat.