Training & Advies

voor culturele instellingen en organisaties


Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook als daarvoor iets extra’s nodig is. Wij stimuleren en vergroten prikkelarm aanbod in de cultuursector, zoals een prikkelarm museum-, theater-, concert of filmbezoek. Wij zijn expert op het gebied van prikkelarme mogelijkheden in de cultuursector om meer mensen toegang tot kunst en cultuur te verschaffen.

Ga voorbij aan bezoekersaantallen en ga voor bijzonder aanbod. Als culturele instelling zijn jullie onmisbaar voor mensen met een onzichtbare aandoening of prikkelgevoeligheid. Door een kleine investering in tijd, medewerkers en/of vrijwilligers, logistiek en financiën wordt jullie organisatie voor een compleet nieuwe doelgroep toegankelijk.

Vanuit ervaringsdeskundigheid zijn we in staat om naar je organisatie te kijken en je van een goed advies te voorzien. Hoe spreek je deze grote doelgroep in Nederland aan, zodat ze naar je evenement of locatie komen? Wat hebben ze nodig en waarom? En wat zijn de mogelijkheden hiervoor binnen je organisatie of instelling?

Concreet bieden wij:

 • Training Prikkelarm & Cultuur voor medewerkers, rondleiders, gastheren- en vrouwen, vrijwilligers en andere betrokkenen. Een interactieve sessie over bewustwording, communicatie, toegankelijkheid en praktische oplossingen.
 • Advies en begeleiding op maat; een adviseur gaat samen met de culturele instelling kijken welke prikkels gereduceerd kunnen worden aan de hand van de checklist.
 • Ondersteuning en advies bij depraktische organisatie van het prikkelarme cultuurbezoek: planning, inschrijving, draaiboek, de juiste randvoorwaarden, communicatie via de website.
 • Advies en begeleiding t.a.v. de werving, selectie en training van medewerkers en vrijwilligers.
 • Prikkelarm aanbod wordt onder de aandacht gebracht oponze website en sociale media voor meer bekendheid onder de doelgroep.
 • Ondersteuning bij het opzetten van eenevaluatie voor bezoekers en een eventueel aandenken.
 • Prikkelarm & Cultuur – Dé praktische gids voor culturele instellingen.

Het Nationale Theater aan het woord:


“Het Nationale Theater heeft voor het programmeren van een prikkelarme voorstelling Iris van Heesch, Stichting Onbeperkt Genieten, gevraagd voor advies. Het advies van Iris is secuur en gronding: Ze heeft zowel ons al theater, als de maker begeleidt in de stappen die ondernomen konden worden in het toegankelijker maken van de voorstelling. Naast uitgebreid advies over aanpassingen die gedaan konden worden heeft Iris ons personeel ook van een training voorzien. De training leert via de weg van bewustwording na te denken over gedrag en omgeving en deze verworvenheden kunnen daarna erg concreet toegepast worden. Dat maakt dat de training als erg waardevol is ervaren.”

Training bij Het Nationale Theater in december 2018

Training Prikkelarm & Cultuur


De training Prikkelarm & Cultuur is speciaal voor culturele instellingen ontwikkeld en is geschikt voor medewerkers, rondleiders, gastheren- en vrouwen en vrijwilligers. In een dagdeel (ca. 4 uur) komen in een interactieve sessie de volgende punten aan bod:

 • Bewustwording: waarom is prikkelarm cultuuraanbod nodig?
 • Informatie over de doelgroep: voor wie is prikkelarm cultuuraanbod nodig?
 • Praktische handvatten voor communicatie rondom prikkelarm aanbod en de organisatie ervan.
 • Inspiratie om in jouw culturele instellingen met prikkelarm bezoek aan de slag te gaan.

Wat levert het op?

Aan het einde van de training heb je meer inzicht in de doelgroep en waarom cultuuraanbod nu weinig tot niet toegankelijk is. Ook krijg je concrete tips en ideeën, waarmee je direct een start kunt maken om inclusiever te zijn voor de prikkelgevoelige bezoeker.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden bij jouw culturele instelling. Of schrijf je in voor de eerste volgende open training.

Onze werkwijze


Wil je aan de slag met prikkelarm aanbod en daarbij graag onze expertise inzetten? Neem dan contact met ons op via het formulier op deze pagina of plan direct een telefonische afspraak met Iris.

We maken graag een offerte op maat voor onze dienstverlening. Op dit moment hebben wij nog voor een deel van de kosten voor vier advies- en trainingstrajecten subsidie van FNO beschikbaar.

Reacties van deelnemers:

“Het was een duidelijke training, alles werd goed en rustig uitgelegd. Er was voldoende ruimte voor vragen van de deelnemers.”

“Het meest waardevol waren de tips en informatie over de doelgroep, hoe ze beste aan te spreken en te benaderen.”

“Ik vond de combinatie en volgorde van onderwerpen elkaar versterken: eerst de theorie, daarna aandacht voor waar dit thema nu staat in de maatschappij en vervolgens concreet ingaan op de prikkelarme voorstelling.”

Ja, neem contact met mij op!


Wil je weten wat wij voor jouw museum, (film)theater of podium kunnen bieden? Vul dan onderstaand contactformulier in en we nemen contact met je op.

Je kunt ook direct een telefonische afspraak inplannen met Iris.