Onze tips


Deze activiteiten zijn geschikt om te bezoeken als je graag prikkelarm van cultuur wilt genieten. Het zijn geen speciaal prikkelarme activiteiten maar vanwege de kleinschaligheid wel passend bij de behoefte om prikkelarm cultuur te bezoeken. Ook is hier online cultuuraanbod te vinden.

BERG EN DAL (NIJMEGEN) | World Press Photo: Door de lens van – Afrika Museum

In het Afrika Museum kun je tot en met 31 december van dit jaar een nieuwe tentoonstelling van World Press Photo bezoeken. In deze speciaal voor het museum samengestelde expositie laten 17 talentvolle fotografen ieder op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien. Bekijk de site voor meer informatie. Naast deze expositie is er nog een andere tijdelijke tentoonstelling te zien, BITTER Chocolate Stories en de vaste tentoonstellingen, Inspirerend Afrika en Religie & Samenleving. Het museum heeft daarnaast een buitengedeelte waar je middenin de natuur, diverse traditionele Afrikaanse woonerven kunt zien en binnengaan.

Handig om te weten:
Om bij de World Press Photo tentoonstelling te komen, loop je vanaf de kassa eerst door een andere zaal, waar een deel van de vaste tentoonstelling te zien is. In deze vernieuwde vaste opstelling, Inspirerend Afrika genaamd, wordt er gebruik gemaakt van beeld en geluid. De intensiteit hiervan valt mee (max 65 DB), maar omdat je beelden en geluiden van meerdere installaties door elkaar heen ziet en hoort, kan je hier wel overprikkeld van raken. We raden aan om oordoppen mee te nemen en er vrij snel doorheen te lopen als je er niet goed tegen kunt. Als je eenmaal door deze zaal heen bent, zijn de andere drie exposities, waaronder de World Press Photo, een stuk rustiger en vrij van geluid en beeld. De meeste bezoekers zijn buiten te vinden, met name gezinnen met kinderen, of bij de eerste expositie. Wat betekent dat je de andere drie exposities in alle rust en stilte kunt bekijken in de afgesloten zalen. Er is een audiotour beschikbaar voor de vaste tentoonstelling. Neem hiervoor je eigen koptelefoon mee of koop er één aan de kassa. Het volume is zelf in te stellen.

Ook een bezoekje aan het museumpark is wel de moeite waard. Hoewel dit vooral populair is bij gezinnen met kinderen, is het hier ook mogelijk om de rust op te zoeken. Als je wat meer de uithoeken opzoekt, of de beeldenroute loopt, kun je meteen ook genieten van de mooie bosrijke omgeving. Na je bezoek aan het museum kun je neerstrijken op het rustige terras van het museumcafé of gratis een fiets lenen van het museum om de prachtige natuur verder te verkennen.

Tielke: “Al met al kwam ik van dit museumbezoek niet overprikkeld, maar juist opgeladen thuis. Een fijne ervaring.”

AMSTERDAM | 1,5 meter sessies bij De Nieuwe KHL

De Nieuwe KHL presenteert de hele zomer de 1,5 meter sessies. Kleinschalige optredens van topkwaliteit met een intieme sfeer. Het programma duurt ongeveer een uur en er zijn verschillende aanvangstijden (in het weekend ook om 16.30 uur). Bekijk hier alle informatie en het volledige programma.

Handig om te weten:
Je komt binnen via het restaurant. Als het druk is dan is er een aparte ingang voor de zaal. De lichtshow is rustig (met af en toe een discobol die aangaat), het volume is versterkt maar gaat niet harder van 90 decibel. Bij binnenkomst en na afloop is er achtergrondmuziek. Bij twijfel kun je altijd oordoppen meenemen. De ruimte is verdeeld in zitjes (tafel en twee stoelen) met 1,5 meter ertussen. Er zijn maximaal 35 bezoekers aanwezig. Als het optreden begint dan is het redelijk donker in de zaal en je kunt tijdens het optreden via de zij-ingang de zaal verlaten. En voor specifieke vragen kunt altijd vooraf contact opnemen met Gerard en Jan.

Wij hebben genoten van een optreden bij de Nieuwe KHL en raden dit dan ook zeker aan!

DEN HAAG | Het Nationale Theater speelt altijd

In juni en juli speelt Het Nationale Theater een reeks nieuwe voorstellingen onder de noemer Het Nationale Theater speelt altijd, geïnspireerd op de bijzondere tijd waarin we nu samen terecht zijn gekomen. Aan alle voorstellingen is kort gerepeteerd, het is work in progress en vers van de pers. Een bezoek aan Het Nationale Theater speelt altijd is in deze tijd aangenaam voor iedereen die gevoelig is voor prikkels. Doordat Het Nationale Theater minder bezoekers dan gewoonlijk kan verwelkomen en doordat iedereen 1,5 meter uit elkaar zit, is een theaterbezoek nu aantrekkelijk voor iedereen die prikkelgevoelig is. De voorstellingen zijn allemaal kleinschalig en in intieme setting, echter zijn deze niet expliciet prikkelarm gemaakt. Op verzoek kan je gebruik maken van een stilteruimte in Theater aan het Spui en de Koninklijke Schouwburg. Tijdens de voorstelling mag je de zaal verlaten, maar helaas mag je dan niet meer terug de zaal in.

Bekijk het programma of lees meer over hoe je bezoek aan Het Nationale Theater eruit ziet.

De leukste online cultuurbezoeken


Google Arts & Culture biedt de mogelijkheid om ruim 1200 musea en andere culturele plekken over de hele wereld te bezoeken.

Wil je direct naar de Eregalerij van het Rijksmuseum? Ontdek het hier!

Of beleef kunst vanuit huis met deze bijzondere kunstdocumentaires.