prikkelarm theaterbezoek


Het prikkelarm theaterbezoek is voor mensen die door prikkelgevoeligheid als gevolg van een onzichtbare beperking, chronische ziekte, autisme of hersenletsel niet zondermeer naar het theater kunnen. 

In samenwerking met de Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen zijn we een pilot gestart om een prikkelarm theaterbezoek te realiseren. Voor de bezoeker zodat hij of zij lekker kan genieten van een theatervoorstelling, zonder (of zo min mogelijk) daarbij overprikkelt te raken. En voor de theaters, zodat zij weten hoe ze dit het beste kunnen vormgeven in hun organisatie.

Tijdens een prikkelarm theaterbezoek wordt de bezoeker opgevangen door een vrijwilliger die getraind is om deze ervaring te begeleiden. Voorafgaand aan de voorstelling, tijdens de pauze en na afloop van de voorstelling is er een rustige ruimte beschikbaar zodat de drukte vermeden wordt. Ook hoeft de bezoeker nergens in de rij en biedt de vrijwilliger ondersteuning waar nodig. De voorstelling zelf wordt niet aangepast. De prikkelgevoelige bezoeker krijgt op deze manier een volwaardige theaterervaring en gaat niet of minder overprikkeld naar huis. De eerste prikkelarme theaterbezoeken vonden in mei en juni 2018 plaats en zijn een succes. De bezoekers ervaren het als een verademing om weer naar het theater te kunnen zonder te veel prikkels.

De ontwikkeling van het prikkelarme theaterbezoek is mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van
Gemeente Nijmegen, Janivo Stichting en VSB Fonds.